Luni, 7 septembrie, începe Săptămâna Națională a Voluntariatului (SNV), ediția a 19-a. O săptămână cu peste 120 de activități  și 100 de organizații și școli din toată țara,  care pe lângă celebrarea muncii voluntarilor aduce în atenția comunității idea de dezvoltare durabilă.

Tema ediției 2020: ”Orașe și comunități durabile”

CAbR Sf.Nectarie Mediaș este unul din cei 10 câștigători ai concursului de idei dedicat locuirii din cadrul #SNV2020 cu proiectul ”Storytelling pentru adulți – casa din sufletul meu!”

Obiectivul proiectului:  orașe și comunități durabile, cu accent deosebit pe dezvoltarea unui Oraș inteligent, încurajarea  cetățenilor să fie activi și mai participativi în viața comunității, promovarea voluntariatului și atragerea de noi voluntari, exemple de bună practică pentru alte organizații/instituții.

În cadrul CAbR Sf.Nectarie Medias, rezidenții vor participa la 2 sesiuni de public speaking online și la 2 ateliere de storytelling cu ajutorul storycubes, cu o  temă importantă pentru toți, și anume dreptul la locuire și viitorul locuirii la noi în țară, dar și în lume.

Sesiunile vor fi online Brașov – Mediaș – Dumbrăveni, pe platforma Zoom. Rezidenții vor fi în sălile de club din cele două centre, voluntarul la Brașov. Astfel, va fi îmbunătățită calitatea vieții prin folosirea tehnologiei informației și a comunicațiilor.

Vor fi organizate 2 ateliere de handmade pentru a valorifica îndeletnicirile tradiționale și se vor realiza 150 de căsuțe pictate, tip broșă sau cu magnet,  pentru a fi dăruite rezidenților din CabR Dumbrăveni și voluntarilor de la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfinții Mărturisitori Transilvăneni” din cimitirul ortodox al Municipiului Mediaș . .

De asemenea, rezidenții și voluntarii vor participa la o vizionare online despre cele mai frumoase case din filme și vor promova dansul și muzica în online și offline.

Rezidenții și voluntarii vor învăța împreună despre: – nevoia de adăpost, siguranță și incluziune – ecologia urbană – pregătirea și rezistența la dezastre naturale – voluntariat – arta de dărui – arta de a primi.

Totodată își vor dezvolta comunicarea, imaginația, punându-și în valoare abilitățile în muzică, dans, produse handmade, case în miniatură realizate din materiale reciclate, desen  și pictură.

 

Vom  beneficia din partea Pro Vobis de materiale informative, educative și de promovare a tematicii, dar și de ghidare în documentare și organizare. Prin aceste acțiuni vom contribui la conștientizarea importanței atingerii Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 11 din Agenda 2030.

Proiectul ”Storytelling pentru adulți – casa din sufletul meu!” de anul acesta este realizat în colaborare cu Antonela Barbu și  este coordonat de Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat din Cluj-Napoca în cadrul proiectului Build Solid Ground.

Calendarul de acțiuni va fi disponibil pe pagina de facebook a Cito Medias