Aspecte generale

CITO Medias este un centru rezidential destinat persoanelor adulte cu dizabilitati intelectuale si mixte, care provin din CITO Dumbraveni, mutarea facandu-se in anul 2007.

Grupul se caracterizeaza prin: abilitati de munca bune spre foarte bune, un grad ridicat de autonomie personala dar si prin tulburari de comportament moderate spre accentuat. Desi se simt puternic etichetati de faptul institutionalizarii, nu-si doresc dezinstitutionalizarea, considerandu-se fara exceptie inapti de a face fata provocarilor vietii independente dupa o viata petrecuta „ pe raspunderea altora”. Nevoia de activitate zilnica, serioasa este evidenta din perspectiva specialistilor.

Parteneriatul cu Asociatia Phoenix-Speranta este cel care aduce o contributie importanta la ridicarea calitatii serviciilor prin oferta de activitati in ateliere ca si prin evaluarea capacitatii de munca, potrivirea dintre capacitati si locul de munca, medierea muncii.

O parte dintre beneficiari activeaza in ateliere in regim de ergoterapie. Acestia beneficiaza de planuri individualke care au in vedere dezvoltarea abilitatilor manuale, a abilitatilor sociale specifice mediului muncii organizate. Progresele lor sunt monitorizate in vederea stabilirii algoritmului cel mai favorabil activarii potentialului maxim. Un alt grup activeaza in Unitatea protejata fiind platiti pentru un anumit numar de ore. Perspectiva lor cea mai optimista este integrarea pe piata competitiva a muncii, in momentul in care toate conditiile sunt implinite. Un numar mare de beneficiari au facut deja pasul spre o viata independenta prin ocuparea unui loc de munca pe piata muncii. Pentru acestia, activitatile preliminare, pregatitoare s-au dovedit inutile, ei avand deja capacitatea de integrare. Pentru acestia, singura masura adecvata ar fi locuirea protejata , care sa le permita manifestarea gradului de autonomie de care dispun.

Citeste intreg raportul in format PDF.